تعيين طبيعت و رفع يبوست نيز نهتنها در درمان نقش مهمي دارد بلكه در پيشگيري از عود نيز اهميت دارد. يبوست علل گوناگوني دارد و دادن نسخه واحد براي همه صحيح نيست؛ اما مواردي را كه همه افراد بايد رعايت كنند تا دچار يبوست نشوند عبارتند از:
- خوردن غذا در ساعات منظم و خوب جويدن غذا جزء نكات مهمي است كه بايد رعايت شوند. خوب جويدن و نرم كردن غذا، اولين گام براي هضم بهتر مواد غذايي در بدن است. استراحت دادن به معده و نخوردن به مدت كوتاه نيز، باعث ميشود كه دستگاه گوارش استراحت كند و كار خود را خوب انجام دهد.
- استراحت و خواب كافي
- پرهيز از مصرف غذاهاي يبوستزا؛ زيادهروي در مصرف برنج، نيمرو، ذرت و سيبترش كه بهتر است اين مواد غذايي زياد مصرف نشوند. همچنين بهتر است از خوردن نانهاي شيرين، گوشت مانده، قهوه، شكلات، مشروبات، كاكائو، شير و گوشت گاو پرهيز كنيد.
- از خستگي فكري و بدني و توقف در يك جا پرهيز كنيد.
- از تندخويي و عصبانيت دوري كنيد.
- وقتي سير هستيد سعي نكنيد با اجبار غذا ميل كنيد.
- مصرف مواد غذايي و ميوههايي مانند انجير، مرباي انجير (بهويژه خوردن آن پيش از طعام )، مويز، مغز بادام، روغن بادام شيرين، هويچ آبپز، هليله مربا و آمله مربا ميتوانند مفيد باشند.
توصيه ميشود هر روز صبح يك ليوان خاكشير بنوشيد.
- مخلوط يك قاشق غذاخوري پودر گلسرخ و يك فنجان ماست بدون چربي ميتواند از ابتلا به يبوست و درراستاي آن بواسير جلوگيري كند.
اين نكات تغذيهاي دستگاه گوارش را راه مياندازد
عملكرد صحيح طحال، معده و كبد اهميت زيادي دارد. همانطور كه ذكر شد سودا عامل مسبب است؛ بنابراين در صورت عملكرد درست اعضاي گوارشي (كه توليدكننده اخلاط است و طحال كه تنظيمكننده و مخزن سوداي بدن است) ميزان سوداي بدن در حال تعادل باقي ميماند. براي رسيدن به اين هدف بايد تغذيه مناسبي داشته باشيد.
- مصرف غذاهاي مفيد مانند بادام، فندق، پسته، انجير و مويز براي تقويت گوارش و طحال بسيار موثر هستند.
- استفاده از گوشت گوسفند، گنجشك، زرده تخممرغ كه سفت نشده باشد هم ميتواند نقش مهمي داشته باشند.
- نخودآب يكي ديگر از خوراكيهايي است كه توصيه ميشود حتما استفاده كنيد. نخود را از شب قبل خيس كنيد و يكي، دو بار آب آن را تخليه كنيد. سپس با شعله كم با كمي چوب دارچين، زعفران و پياز بگذاريد به اندازهاي كه كاملا پخته شوند.
بعد از اين مرحله آب آن را صاف كنيد و دوباره روي حرارت بگذاريد تا قوام بيايد. ميتوان آن را با نان يا بدون نان ميل كرد.
- شورباهاي تهيه شده با گوشت گوسفند يا مرغ. البته بهتر است با مرغ خانگي درست شود. گوشت مرغ را در آب بجوشانيد سپس با كمي پياز سرخ كنيد و بگذاريد با روغن و كمي نمك در آب كاملا پخته شود. بعد به آن برنج و كمي اسفناج اضافه كنيد و بگذاريد آرام پخته شود.
- تره بهويژه به شكل كوكوي تره يا خاگينه با تخممرغ و تره توصيه ميشود بيشتر استفاده شود.
- تره و شنبليله پخته شده در سركه و عسل
بواسير را چطور درمان كنيم؟
رعايت اصول تغذيه مانند عدم پرخوري، كاهش حجم غذا و عدم مصرف غذاهاي سودازا در كنار انجام ورزش منظم مانند پيادهروي و وجود لينت مزاج (عدم يبوست) هم در درمان و هم در پيشگيري بواسير موثر است. بهطور كلي در طب سنتي در زمان بروز اين عارضه اولين اقدام پاكسازي بدن از عامل مسبب يعني سوداست، اما براي پاكسازي فرد نميتواند به تنهايي اقدام كند و حتما بايد زيرنظر پزشك طب سنتي اين كار انجام شود. براي پاكسازي سودا مواردي عنوان شده است.
بهعنوان مثال توصيه ميشود از تركيب بسفايج (گياه دارويي) همراه حلتيت و سكبينج (گياه دارويي) تحتنظر پزشك استفاده كنيد.
بهتر است بدانيد كه با مصرف اين تركيب، دفعات اجابت مزاج شما ممكن است به هفت تا هشت بار در روز برسد كه طبيعي است؛ چراكه از اين طريق سودا و مواد زايد بدن دفع ميشوند. در صورت تشخيص پزشك طب سنتي اگر علائم غلبه خون ديده شود براي درمان از روش حجامت يا زالودرماني در اندام تحتاني استفاده ميشود.
پمادي براي كاهش درد:
تره را كاملا بشوييد و خرد كنيد. سپس با شعله ملايم اين تركيب را بپزيد و سپس با روغن گاو تفت دهيد. بعد از اين مرحله كاملا مواد را باهم بكوبيد و در حالت نيمهگرم در مقعد ضماد كنيد.
همچنين بعد از درمان پاكسازي اوليه، پزشك باتوجه به علائم از درمانهاي ويژه استفاده ميكند. بايد توجه داشت كه داروهاي زيادي مانند قرص يا معجون و ضماد براي درمان بواسير ساخته شده ولي از مصرف خودسرانه آنها بايد پرهيز كرد و درمان را تحتنظر پزشك ادامه داد.
علائم بواسير بادي چيست؟
علائم بواسير بادي چيست؟ بواسير بادي يكي از بواسيرها است كه خيلي شبيه قولنج است و گاهي تا پشت و حتي تا ستون فقرات تان بالا مي رود و به نواحي اطراف مقعد و مقعدتان فشار زيادي وارد مي كند. علاوه بر اين از علائم بواسير مي توان به شكم درد، نفخ و برخي مواقع اسهال خوني اشاره كرد.
همينطور بواسير بادي در مواردي باعث سرايت به بقيه اندام هاي بدن مثل دست ها، مفصل ها، زانوها و پا مي شود كه موقع نسشتن و بلند شدن در زانوها و مفصل ها صدا مي دهد. در ضمن يكي ديگر از علائم بواسير بادي اين است كه كساني كه به آن مبتلا هستند به بي اختياري مدفوع دچار مي شوند و نمي توانند خودشان را كنترل كنند.
منبع: www.salamatnews.com
بازدید: